20-03-10

weeral nieuwe foto's

Tess was weer even in La Paz, dus nieuwe fotootjes!

http://cid-913f4ba9c5e8e7f8.skydrive.live.com/browse.aspx...

 

 

22:43 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

06-03-10

nieuwe foto's

Ik zette de nieuwe foto's in een nieuw album: volg deze link

http://cid-913f4ba9c5e8e7f8.skydrive.live.com/browse.aspx...

11:21 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

12-02-10

ESCOMA

Tess verblijft nu in Escoma, vlak bij het Titicacameer, voor haar stage van sociaal-cultureel werk. Er is geen internet, maar af en toe reist ze naar La Paz (3 uur met de bus...) en stuurt ze wat foto's door.

Ik zette ze in dit album:

http://cid-913f4ba9c5e8e7f8.skydrive.live.com/browse.aspx...

Het gaat prima met haar!

Groetjes,

Carine

20:33 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-07-08

FOTO'S

Ik maakte een (nogal grote) selectie van onze foto's, 't was moeilijk te kiezen...

De dia-avond houden we nog even in beraad!

Klik hierop door, en je komt bij onze foto's!

http://tessinbolivia.spaces.live.com/photos/cns!913F4BA9C...

 

22:05 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

25-07-08

BELGICA !!

We zijn veilig en wel terug thuis, weer in ons geordende leventje...
Bedankt voor de leuke berichtjes en mailtjes!

We zullen hier één van de dagen ook wat foto's opzetten.

 

22:47 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

22-07-08

LAATSTE BERICHT UIT BOLIVIA

We zijn hier onze laatste dagjes aan het relaxen in Santa Cruz. De avonden zijn gereserveerd voor de familie...

We hadden eigenlijk net gezegd dat onze papa al het ziek zijn dat je op een reis verwacht, op zich had genomen, toen Lisa en ik (Carine) dan toch ook maar besloten om ook een deeltje op ons te nemen. Voor Lisa gingen we hier net naar de dokter omdat we vannacht moeten vertrekken en toch wat gerust wilden zijn,  Alles weeral prima in orde, de toegediende medicatie doet zijn werk al! Ons vertrouwen in de medische wereld hier is nog eens bevestigd!
Ook de apothekers zijn hier goed. Je stapt binnen, zegt wat er scheelt, en je kan dan pilletjes per stuk kopen! Heel economisch!

De ontmoeting met de familie is heel hartelijk en leuk! Het zijn hele lieve mensen. We zijn blij elkaar te leren kennen. Ons Tess had het toch echt wel getroffen met zo·n familie!
Vanavond mogen wij ze uiteindelijk eens trakteren, want we waren al 2 avonden hun verwende gasten! Papa en Mario begrijpen elkaar heel goed: met een goei fles "cerveza" vlot het engels toch beter...!!

Iedereen is hier nu een siesta aan het houden, maar da·s voor mij maar goed voor 20 minuutjes, dus zet ik mij hier maar op de patio aan het internet...

Reizen door Bolivia was echt wel boeiend, Het is een heel mooi land, de landschappen zijn onbeschrijflijk mooi en heel verscheiden. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, en eigenlijk hebben wij ons nooit onveilig gevoeld (buiten de eerste busrit over de gevaarlijke weg van Santa Cruz naar Sucre). In de steden is heel veel "security" op straat, ook aan elke bankautomaat,

Bolivia leeft ook echt. De plaza·s zijn heel mooi en het zijn echte ontmoetingsplaatsen. ·s Avonds zitten de bankjes vol, lopen er koffieverkopers rond, en ondertussen kan je je schoenen laten poetsen... Heel gezellig!


·s Morgens als alles op gang komt, is het een echte chaos. We zaten op een ochtend op de Prado in La Paz een uur te wachten op onze bus, en dan zie je eigenlijk een boeiend schouwspel! Toeterende auto·s, massa·s minibusjes, en daartussen enkele fluitende politieagenten die het verkeer proberen te regelen, maar waar niemand rekening mee houdt! Ondertussen zie je mensen hun kleine houten winkeltjes verhuizen en openen, vol snoep en frisdrank. Mensen die naar hun werk gaan, laten eerst nog hun schoenen poetsen....

En lekker eten... We geven het als Belgen niet graag toe, maar hun frietjes kunnen zonder blikken of blozen naast de onze geserveerd worden! Aan de echte Boliviaanse specialiteiten hebben we ons maar af en toe gewaagd. Nu en dan toch wel eens een versgeperst appelsiensapje gedronken!
Ook de coca thee beviel ons heel goed, vooral als hij getrokken was van de verse blaadjes.

Wat ons wel enorm raakte en toch wel moeilijk is, is de armoede, het bedelen op straat. Dan voel je je echt een onozele verwende toerist.

We hebben er ook van genoten om nog eens samen met ons vijven te reizen,

En hebben we iets gemist uit België? Nee hoor... of toch... SIMON!!!

Lieve groetjes, en tot overmorgen!

 

 

 

22:27 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

20-07-08

TITICACAMEER - ISLA DEL SOL - COPACABANA

We zijn terug in ons vertrouwde hotelletje in La Paz, na ons tweedaags reisje naar het Titicacameer.

Deze keer waren Augustino en Gladys (vader en dochter) onze gidsen.

Het Titicacameer is echt groots...
Gisteren vaarden we dan naar het "Isla del sol", waar we gingen overnachten. Daarvoor moesten we wel eerst een klim doen van ongeveer 45 minuten, want ons hotelletje lag helemaal op de top, op bijna 5000 m hoogte. En dat op het tempo van een kwieke Gladys... we hadden de cocathee nodig! Het uitzicht op het meer en Peru waren de klim wel waard!
We kregen echter maar even tijd om te bekomen, want we wilden nog naar de inca-ruïnes van Manco Paca, en die sloten vrij vroeg. Volgens onze Gladys was dat maar 20 minuutjes wandelen, maar het draaide uit op een echte klautertocht van bijna een uur! Blij dat we de ruïnes toch konden zien, wandelden we tussen de ezels, lama·s en schapen terug... maar toen sloeg de hoogte weer toe... Onze papa kon geen stap meer verzetten, en kroop dan maar na een warme cocathee in zijn bed. Die cocathee is hier dus voor alles goed! ·t Is bovendien heel lekker als hij van echte cocablaadjes gemaakt is, en niet met de theebuiltjes.

Isla del Sol is wel een van de mooiste plaatsen die we bezochten. Er zijn alleen kleine wegjes, auto·s komen er niet. ·t Loopt er vol ezeltjes en lama·s, echt gezellig.

Vandaag dan terug met de boot naar Copacabana. Daar is een prachtige kerk, waarvoor ze auto·s zegenen, en dat is wel een bijzondere traditie! De auto·s worden versierd met bloemen, en dan gezegend met... BIER!!! Een drukte van jewelste, de moeite om te zien!

Morgen vliegen we naar Santa Cruz, op familiebezoek!

00:27 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-07-08

TIAHUANACU

De citytour was zeer geslaagd, we zagen alle kanten van de stad, het contrast tussen het chaotische centrum en het rijke zuiden, de kleine huisjes tegen de bergen geplakt,... Vooral de mirador was adembenemend mooi, we hadden een fantastisch panoramisch uitzicht over heel La Paz. Even paniek, ons mama dacht dat de bus vertrokken was zonder ons ... ge had ze moeten zien lopen!Lachen

Vandaag hebben we Tiahuanacu bezocht. Dit zijn ruines die dateren van voor de inca-periode. We zagen de zonnepoort met zijn wiskundig berekende symbolen die een kalender vormden. Ongelooflijk wat een inzicht die mensen hadden. Verder zagen we een indrukwekkende 7 meter hoge monoliet.

Nu zijn we ingepakt en klaar om morgen naar het titicaca meer te vertrekken, het hoogst bevaarbare meer ter wereld. We zullen er overnachten op Isla del Sol, het eiland waar de zon geboren is.

03:12 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-07-08

LA PAZ

We verlieten Cochabamba een beetje met spijt in het hart, want het was er heerlijk warm. Het is geen bijzonder mooie stad, alleen de plaza·s zijn mooi. Veel hebben we er echter niet van gezien, want we hebben er rondgelopen om "Tia Gabriella" (Tess haar boliviaanse tante) te vinden, wiens winkel verhuisd was, waardoor het een hele zoektocht werd. We hebben haar toch gevonden, en het was een heel hartelijke begroeting!

Nu zijn we dus in La Paz (na een goei vlucht in een ruimer vliegtuig!), en hier hebben we het toch wel echt getroffen! We lieten de taximannen een hotel voor ons uitkiezen in "Zona Sur", omdat dat een stuk lager en warmer is. En we kregen hier voor een piepklein prijsje (maar hier zijn geen grote prijzen!) een heel appartementje! En hoezeer we de kou van La PaZ ook vreesden, het is hier dus echt warm!

De rit van de luchthaven naar ons hotelletje was prachtig. De bergen rond de stad zijn adembenemend mooi! Ons Tess voelde zich meteen terug "thuis", ze was overgelukkig! Ze is een prima gids, waardoor we hier in en uit de minibusjes springen, steeds op de juiste bestemming komen, precies of we ons hele leven niets anders deden!
In die minibusjes zit steeds een man die de bestemming voortdurend roept, je stapt dan in, en je zegt gewoon wanneer je eruit wil! Prima openbaar vervoer vinden wij! Maar zelf rijden zouden we toch niet zien zitten, het is hier een echt mierennest!

Vandaag zijn we dan naar de heksenmarkt geweest. Een hele kleurrijke markt, waar we natuurlijk heel wat koopjes deden! De lamafoetussen lieten we toch maar liggen...

We regelden er ook al onze uitstappen vanuit La Paz. morgen een citytour, overmorgen naar Tiwanaku, en dan 2 dagen op het Titicacameer naar Copacabana en Isla del Sol.
Zondag vliegen we dan terug naar Santa Cruz om de familie te bezoeken.

Nu ga ik eens kijken of onze was gedaan is, want we zitten wel door onze kleren!

¡Buenas noches!

23:47 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

14-07-08

BOLIVIAANSE TOESTANDEN

We lieten de koude van Uyuni achter ons en overnachten nu in een warm hotel in Cochabamba. Onze papa ligt nu in een heerlijk warm bad!

Voor we uit Uyuni vertrokken, wilden we nog snel een hapje eten. Toen we besteld hadden, deed het mevrouwtje de deur dicht, en zagen we haar eerst naar het marktje lopen en daarna naar een pizzeria.... en toen kwam ze terug met broodjes die ze voor ons ging beleggen. Bleek dat er de dag voordien een feest was en er nu geen brood was omdat alle bakkers zat waren!!

We vertrokken naar de "luchthaven", en dat kan je je echt niet voorstellen als je dat niet gezien hebt!
Er stond 1 oud vliegtuigje, en een oud bunkertje uit zout. Wij waren goed op tijd, en een uur op voorhand komt de piloot met nog een paar mensen het hele vliegtuigje inspecteren. Wij zaten er gewoon naast te kijken! Dan kwam  het inchecken. De bagage werd op een oude weegschaal gewogen, en de piloot zelf scheurde de kaartjes om aan de bagage te hangen af. Toen we dan uiteindelijk in het vliegtuigje geklauterd waren, bleek er toch ongeveer 15 kilo te veel aan boord te zijn. Aan iedereen werd gevraagd of ze toch niet iets konden achter laten, elk kilootje kon helpen! Uiteindelijk vonden ze toch een slachtoffer!
Aan de vlucht zelf willen Joke en papa niet meer terugdenken, de kotszakjes werden goed gebruikt.
Morgen vliegen we gelukkig met een jet.

Meer nieuws vanuit La Paz!

03:18 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-07-08

UYUNI

Het einde van de wereld...neen, dat ligt nog ietsje verder, maar daarover seffens meer.

Het liep in Potosi even mis. Midden in de nacht kreeg Dirk ernstige nierkolieken van de hoogte, de koude en het te weinig drinken. Maar Bolivia blijft ons verrassen: de hotelbaas belde een dokter, maakte warme thee, en nog geen 5 minuten later stond die dokter er, snapte onmiddellijk wat er aan de hand was, een spuitje en wat pillen en een dagje in bed... en ja, onze papa was weer helemaal de oude! De dokter kwam de volgende dag nog eens langs, maar dat moesten we toch echt niet betalen...

Met een dagje vertraging en weer een Boliviaanse busreis belandden we dan toch in Uyuni.

We begonnen aan onze tour over het grote zoutmeer "Salar de Uyuni", met ons vijven in een jeep met Iver en Nolberta, onze "cookie".
Eerst kwamen we voorbij een dorpje waar al het zout manueel verwerkt wordt en waar ze mooie dingen maken. Een oude onverstaanbare cocakauwende Boliviaan leidde ons rond, en je kwam er niet meer voorbij zonder hem een peso te geven, ook al passeerde je gewoon!!
Dan kwamen we aan het zouthotel, dat nu niet meer gebruikt wordt, maar waar we wel mochten eten van Nolberta·s heerlijke lamakoteletjes.
En dan kwam de uitgestrekte witte vlakte: net of je in een droomwereld bent.  Onbeschrijfelijk MOOOOOI !!!

·sAvonds sliepen we in "Hotel de sal", en dat kan je letterlijk nemen! Alles was gemaakt uit zout: op de vloer lag zout, de muren zijn van zout, tafels, stoelen, bedden (gelukkig met goeie matras)... alles van zout! Licht was er van 19 tot 21 uur, en ik denk dat om 21u30 iedereen echt sliep! Alle "trotters" net hun jeeps komen daar bijeen, heel gezellig.
We hadden ons voorzien op de ergste kou (en het werd min 8), maar we sliepen goed en hadden geen kou!

·s Anderendaags reden we door een stukje woestijn, bezochten een mini pre-inca museumpje, waar echte schatten liggen, en kwamen we terug op het zoutmeer. Nolberta schotelde ons weer een heerlijke maaltijd voor aan het fasinerende cactusseneiland. Verder zagen we flamingo·s en lama·s...

De sfeer in de jeep mocht er ook zijn: Iver, verslaafd aan likstokken, zette zijn beste CD·tje op met welgeteld 3 liedjes, en dat 2 dagen aan een stuk, zodat wij die nu volop kunnen meezingen!  

·t Was een toffe ervaring!

Nu gaan we een hapje eten, en waarschijnlijk liggen we dan weer om een uur of negen in bed, uitgeput maar voldaan!

Morgen vliegen we van hier naar Cochabamba waar we 1 nachtje blijven om dan verder te vliegen naar La Paz.

Tot later!

01:08 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-07-08

POTOSI

We zijn in Potosi, de hoogste stad ter wereld, 4000 meter, en dat zullen we geweten hebben... Tintelende vingers, tenen en wangen, loom gevoel, maar met de pilletjes hier gekregen, cocathee en alles wat op het gemakske, lukt het wel. Het is hier ook wel koud, tis tenslotte winter hier!

·t Is een prachtig oud koloniaal stadje, weer helemaal anders dan Santa Cruz en Sucre. We reden met een taxi naar de "cerro Rico" (rijke berg) waar nu nog steeds mineralen en soms nog een beetje zilver ontgonnen wordt. Er werken ook nog kinderen in de mijn. Eigenlijk zie je hier nog overal werkende kinderen...
Onze taxichauffeur was ook een geweldige gids, daar hadden we echt geluk mee.

In het museum "casa de moneda" zagen we de trieste geschiedenis van Potosi: de Spanjaarden maakten de indianen tot slaven, gingen met al het zilver lopen en maakten van de rijkste stad een arme stad (dit is wel heel in het kort...). Potosi maakte vroeger het geld voor heel de wereld, nu maken Spanje (ironisch genoeg), Frankrijk en Canada het Boliviaans geld.
Unesco erkende heel Potosi als werelderfgoed, en dat vinden wij heel terecht.

De steden verschillen hier erg, maar ze hebben allen een prachtige centrale "plaza". De steden leven ook echt.

Morgen trekken we naar Uyuni en gaan we 3 dagen rondtrekken op de zoutvlakte. Daar verwachten we wel geen internetcafeetje!!!

 Groetjes van ons allemaal!

00:20 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

07-07-08

SUCRE

De tijd vliegt... veel te vertellen, maar waar beginnen?

We zijn nog in Sucre: een prachtige levendige stad. Soms 2 werelden ineen: een marktje waar ge door de indigenas wordt bekogeld met patatten als ge uw fototoestel pakt, kleurrijk, alles door elkaar, en dan 5 m verder een internetcafe. Ook de mensen: cholitas tussen sjiek geklede echte rijken. Gisteren gingen we speculaasjes brengen bij vrienden van Belgische vrienden: je belt dan aan bij een gewoon rijhuis, maar als ze open doen, kom je dan in een hele straat terecht met sjieke huizen... echt bizar.

Gisterenavond dan naar een dansavond geweest met boliviaanse dansen van alle departementen. Da's gewoon een en al vrolijkheid !!! Lisa en Tess werden aan het eind van de show ten dans gevraagd!

We bezochten ook met de 'dinotruck' een dinopark, met echte voetafdrukken van dinosaurussen. Vrij indrukwekkend !

Daarna heerlijk met uitzicht op de stad lekker gaan eten in't warme zonnetje, met een live muziekbandje op de achtergrond. Puur genieten!

Vandaag naar de markt in Tarabuco geweest. We hebben ons toch niet kunnen bedwingen en kochten twee tapijten (geen nood: ze kunnen nog in onze rugzakken) en dikke lamakousen en een poncho (tegen de kou in Uyuni). De armoede is wel heel confronterend. Er wordt veel gebedeld, en toen we gedaan hadden met eten, stond er iemand met een plastiek zakje voor de overschot. Zelfs de afgeknabbelde kippenboutjes wou hij meehebben... Daar waren we wel efkes niet goed van...
De schoenpoetserkes hebben ook al aan ons verdiend, ik heb nu zwarte in plaats van beige schoenen, maar die van Joke hebben nog nooit zo hard geblonken!

Morgen trekken we door naar Potosi, de hoogste stad ter wereld met de beroemde zilvermijn. We proberen jullie op de hoogte te houden!

¡Hasta luego!

 PS. Mia en Tarsi, de speculaasjes zijn dus geleverd!

00:10 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-07-08

BOLIVIA!!!

Na een lange vermoeiende vlucht zijn we goed en wel aangekomen in Santa Cruz. Daar kregen we direct een straf staaltje boliviaanse verkeersregels te verduren. alles is toegelaten, als je maar op tijd een kruisje maakt. Goed hotelletje gevonden en heerlijk geslapen. Van jetlag geen sprake hoewel we verward zijn over de datum... In santa cruz bezochten we mijn boliviaanse familie, daniela heeft ons rondgeleid en veilig en wel op de bus gezet richting sucre. De rest van de familie zien we op het einde van de reis.

Na een lange typisch boliviaanse busreis (platte band, geen asfalt: zandwegjes naast afgronden in de bergen, kindjes slapend op de grond, toiletstop zonder toilet,... Avontuur verzekerd!) kwamen we na 17 uur aan in Sucre, de prachtig witte koloniale stad. Hier hangen we wat rond, en genieten van de gezellige drukte. Een rustdagje kunnen we wel gebruiken.

Onze papa is vooral gefascineerd door de prijzen: 35 cent per liter benzine. Het reizen en eten is hier supergoedkoop. In Santa Cruz aten we de beste steaks, brochetten,... in gigantische hoeveelheden voor slechts 30euro voor 6 man! 

Verder veel indrukken opgedaan: veel kleur, veel chaos, onbeschrijfelijke landschappen, armoedige afgelegen dorpjes, mooie mensen. Je hebt direct een "zuid amerika- gevoel" zoals in de boekskes!

Vele groetjes!

  

00:33 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-06-08

WE TELLEN AF...

...want 1 juli vliegen we naar Bolivia!

We trekken er 3 weken rond, en op 24 juli landen we terug in Brussel.
Ondertussen past Gwen hier op ons huisje en ons Okki!

Als we kunnen, zullen we af en toe hier wel een berichtje laten, zoals velen ons gevraagd hebben! Nieuwtjes van hier lezen we dan ook graag in ons gastenboek...

 Groetjes van ons allemaal,

Dirk, Carine, Lisa, Joke en Tess

17:06 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

18-05-07

SALAR DE UYUNI

Ben terug van mijn driedaagse reis naar Salar de Uyuni en het was echt prachtig!!! We zijn wel lang onderweg geweest, eerst met de bus van SC naar Cochabamba (even last gehad van een blokkade, gelukkig niet te lang!) en vandaar met de bus naar Oruro. Daar kwamen alle AFS-ers samen, dus mijn dierbare vrienden van La Paz weergezien . En dan van Oruro met de trein naar Uyuni. Gelukkig wel een confortabele trein!

De volgende dag vertrokken we dan in jeeps naar het grootste zoutmeer ter wereld. We reden in een groep van 11 jeeps, in elke jeep 6 AFS-ers....
Salar5


Het zoutmeer is echt geweldig! Overal waar ge maar kunt kijken wit van het zout, echt een machtig zicht!!! (En ik had een roze zonnebril op, echt een zalig effect!)

Eerst hebben we een treinencementerio bezocht, niet zó boeiend, een hoop verroeste treinen bijeen....
Daarna zijn we in eene klein dorpje gestopt en konden we souveniers kopen, jawel, alles uit zout! Ik heb een lamatje gekocht uit zout maar dat heeft helaas de reis niet overleefd (staat nu zonder kop op mn nachtkastje.... zeer spijtig) Daarna hebben we een hotel van zout gaan bezichtigen, echt alles uit zout gemaakt, zelfs de bedden!
800px-Isla_del_pescadoEn dan zijn we gestopt bij een cactusseneiland om te eten.
Elke jeep had zijn chauffeur (uiteraard) die ook gids was en nog een vrouw die kookte. Ik heb zelfs het hele eilandje rondgewandeld! Gapend naar de oneindige witte... (het meer is bijna zo groot als Vlaanderen!!) Dan hebben we een actieve vulkaan gezien en reden we door richting slaapplaats. De volgende dagen hebben we niet op de zoutvlakte doorgebracht, wel in een woestijn. Daar hebben we meren bezocht, een gekleurd meer (vooral rood) en ook een boom van steen. In de meren baadden zo van die roze flamingo's. Die nacht hebben we geslapen in de vrieskou en moesten om 5u30 al weer opstaan!!! Dan zijn we geisers gaan bezichtigen, daarna naar thermale baden geweest (maar ben er niet in geweest...) dan een groen meer gaan bezien (mooi, met de weerspiegeling van de berg die erachter staat!) gaan eten (in gezelschap  van een vosje en roofvogels) en terug de jeep in  om 10 uur terug te reizen naar Uyuni!
Ik heb toen nog de hele weg genoten van het uitzicht met lama's die langs de "weg" staan. En dan moest de terugreis nog beginnen..... Een nacht in de trein doorgebracht, in Oruro afscheid genomen van de rest en de volgende nacht in de bus... Ge kunt u dus al wel voorstellen hoe ik thuis aankwam! Eindelijk kunnen douchen en meteen mn bed ingekropen!!! Maar het was een heel mooie reis!

Moet nu zeer dringend naar de unif want anders mag ik weer niet binnen..... Chau!

14:30 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-04-07

JAJA, ZE KOMT TERUG!!

Wel 2 dagen later dan gepland, maar ja, die kunnen er dan nog wel bij!

Tess vertrekt dan op 27 juli in Santa Cruz en vliegt via Buenos Aires en Atlanta terug naar Brussel, waar ze aankomt op 29 juli om 8u30!

Zo'n maandje geleden gingen in Bolivia de geruchten dat ze misschien 14 dagen eerder zouden naar huis komen, wat wij eerlijk gezegd helemaal niet zo erg zouden vinden! Tess zag dat niet echt zo goed zitten want had nog enkele reisplannen (en andere plannen) voor juli... en eigenlijk was er nog iets heel leuks in september... en misschien kon je zelfs verlengen...???

Daar is gelukkig geen sprake van en wij zijn toch wel blij dat het aftellen is begonnen!

Dus Tesske: geniet nog van je laatste maanden zonder stress, zodat je er hier kan invliegen als je terug bent!

 

mama en papa

21:33 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-03-07

 Bella tierra de mi corazon

Ondertussen is de unif echt begonnen! Vorige week, toen iedereen weer aan het wachten was op leerkrachten, kwan er iemand van de unif ons zeggen dat de lessen weer verplaatst waren, naar maandag, want er was geen sleutel  van het lokaal,... Iedereen dus weer naar huis.

Maandag zijn de lessen dan wel echt begonnen. Ik zit dus in sociologie, we zijn met ongeveer 120. Alle leraars waren aanwezig, en die van Filosofie had er niks beter op gevonden dan iedereen zich te laten voorsellen... Dat heeft dus een hele tijd geduurd, en toen we in de helft zaten merkte ze op: "He, jullie zijn wel met veel he!" Maarja. De lessen zijn wel interessant, maar ik heb een beetje problemen met de concentratie (misschien hebben de 4 maanden vakantie daar wel iets mee te maken...)
De lessen die ik volg zijn: Sociologie, psychologie, filosofie, statistieken, geschiedenis en tecnicas de estudio (methodes om te studeren denk ik). We beginnen elke dag om 7 uur 's ochtends, niks voor mij (en dat heeft mijn familie al wel gemerkt!) Soms hebben we les tot 13 u en soms tot 10u. Alleen in de voormiddag dus. Ik zit altijd in dezelfde aula en met dezelfde mensen, we hebben geluk want het gebouw is nieuw en de ventilators werken (ja, het is hier nog steeds heet, gisteren 32 graden!) Want als ge rondwandelt in de unif is het dus heel normaal dat de mensen buiten aan het raam staan om de lessen te volgen, in het deurgat zitten ze nog met hun stoelekes en allemaal op elkaar gepropt. Wij hebben plaats genoeg!
De unif zelf is echt heel groot, de gebouwen lijken op scoutslokalen en de namen van de faculteiten enzo zijn er op geverfd, heeft wel zijn charme.
Dan ga ik thuis eten en doe ik een siestake! Ik kan ondertussen al niet meer zonder. En dan nog orkest en charrango natuurlijk!

Ik ben wel blij dat ik met mijn familie ben meegekomen naar Santa Cruz. Ik moet toegeven dat ik er een beetje schrik voor had, want La Paz is echt een geweldige stad waar ik dan eindelijk mijn weg kende. Maar ik amuseer me hier in Santa Cruz en heb hier mijn activiteiten en familie, dus ik ben gelukkig!

16:07 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-03-07

 UNIVERSITEIT

De unif was weer verplaatst, naar 5 maart. Vandaag dus. Ikke deze morgen vroeg uit mijn bed, want de lessen beginnen om 7 uur 's ochtends!! Mijn ouders hebben mij gebracht (verwend kind dat ik ben ) ,daardoor was ik dus wel te laat en eer ik gevonden had waar ik moest zijn...  Maar we zijn nog steeds in bolivia, iedereen stond nog voor de deur te wachten op de leerkracht, die uiteindelijk toch niet gekomen is... Ik heb wat kennisgemaakt met enkele compañeros en toen er voor het volgende vak ook niemand was zijn we samen gaan ontbijten (salteña en cuñapé, heerlijk, en ze verkopen het allemaal in de unif!) Daarna nog eens gaan checken of er nog niemand was en dan zijn we maar naar huis gegaan. Vriendelijke mensen wel, hebben me geholpen met busje te nemen en al! Morgen zal het waarschijnlijk wel weer van't zelfde zijn... Maar niks aan te doen, ik zal er braaf om 7 uur staan (of ietske later, ingeburgerd dat ik ben)
Mijn universiteit noemt "Gabriel Rene Moreno" en is een staatsuniversiteit.

Voor de rest ga ik naar het orkest (maandag en donderdag), naar de bigband (woensdag) en ik ben begonnen met charrangolessen (maandag, woensdag en vrijdag!) (charrango is het gitaarke dat ik kreeg van mijn familie voor men verjaardag). De lessen zijn tof, ik kan al 2 liedjes spelen die mijn mama uit volle borst meezingt. Het is in een klein muziekschooltje waar de gitaarleerlingen dan buiten zitten op een krukske voor ne muur met een pupitterke eraan getimmerd. De leerkracht loopt van de ene naar de andere en ondertussen moet gij dan oefenen. Ik oefen veel (tot ergernis van mijn zussie...)

15:35 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

08-12-06

Potosi, Tarija, verjaardag, graduatie

Ik zit weer in La Paz! Onze reis was echt geslaagd. Na Sucre zijn we doorgegaan naar Potosi (hoger gelegen dan La Paz) Aangezien ik nog steeds ziek was hebben we toen niet veel bezocht en zijn we de dag daarna doorgereisd naar Tarija (het zuiden van Bolivia). Daar vooral genoten van het goede weer en we hebben een wijntoer gedaan, want het is de wijnstreek van het land... Toen was ik al weer helemaal genezen, gelukkig maar!  Daarna zijn we teruggekeerd naar Potosi om de stad toch ook deftig te bezoeken. We zijn in de zilvermijnen geweest van de "cerro rico" (= rijke heuvel) en tot op de top van die heuvel (meer dan 4700meter). Het bezoek in de mijnen was echt de moeite! De gangen zijn supersmal en er werken nu nog echt veel mijnwerkers! Ze vertrekken dan in laadbakken van vrachtwagens waar ze met veel inzitten. Dan beginnen ze met coca te kauwen enzo...  Wij hebben dan een rondleiding gehad en hebben een ritueel gedaan in de mijn met "el tio", een soort beeld in elke mijn waar ze dan dingen aan geven opdat alles goed zou verlopen. We moesten die dan besprenkelen met alcohol en cocablaadjes en een sigaret geven (die dan "echt" wordt opgerookt, foto's volgen!) Dit ritueel doen de mijnwerkers 1 keer per week.

DSCN3991


We hebben ook la casa de la moneda bezocht, met veel geschiedenis over Potosi, echt heel intressant!) En daarna terug naar La Paz. We hebben wel onze bus gemist in Potosi en moesten dus een andere vinden, wij  met zen allen in een bus waar we dus geen stoelen hadden. We zaten eerst met 2 vanvoor bij de chauffeurs (Charlotte en ik) maar we voelden ons niet helemaal op ons gemak en zijn dan ook in het achterste deel gaan zitten. Daar was er een smal bedje voor de chauffeur waar we dan uiteindelijk met zen drieën in hebben geslapen, voor zover dat dan mogelijk was...

PC080421


Nu terug thuis en ik heb voor mijn verjaardag van mijn familie een charrango gekregen (een klein gitaartje met 10 snaren) en boekskes en een CD om het te leren. We zijn ook gaan eten in mijn lievelingsrestaurant. Op vakantie hebben we uiteindelijk mijn verjaardag ook nog wel gevierd. Ze hadden ook een taart voor mij gekocht, maar die kon ik toen niet eten en dus hebben we die meegepakt op de bus, maar dat heeft ze niet echt overleefd en dus hebben we ze weggesmeten...

PC080427


Vandaag ben ik gegradueerd, in Amerikaanse stijl. Met een  wijd zwart kleed en zo een hoedje met een flosh eraan ,... Dan moest ik met mijn papa door het gangpad lopen, hem een bloem geven en daarna hebben we dus een diploma gekregen. Deze avond is het feest en ik heb dus een kleed gekocht, heel chic maar de fotos komen nog, beloofd!                   
Vele groetjes!!

20:44 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

23-11-06

TESS IS OP REIS!

Tja, ons Boliviaantje is op reis vertrokken!
Wij krijgen dan 's nachts om 1 uur telefoon: 'mama, ik vertrek morgen op reis, wilt ge uw toestemming nog doorfaxen...??!!' Ge ziet, ook al zit ze aan de andere kant van de wereld, we hebben nog wel iets in de pap te brokken!

Ze is met enkele vrienden vertrokken om Sucre, Potosí en Tarija te bezoeken.

BLOGkaart

Als je bedenkt dat Bolilva ongeveer 26 keer zo groot is als België, is dat wel een hele tocht!

Ze zal pas terugkomen op 6 december, maar ze ging proberen om onderweg toch wel eens een internetcafeetje aan te doen, zodat we nog wat op de hoogte blijven.

Ondertussen mailde ze wel haar foto's van Sorata door, die ik op haar fotopagina zette. Op de foto's van Rurrenabaque zal het nog even wachten zijn...

Groetjes!

Carine

 

19:32 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

11-10-06

COCHABAMBA

Ben net terug van mijn reisje naar Cochabamba, het was heel plezant! We zijn met de auto gegaan ( lang onderweg!) en we logeerden bij familie. Ik heb echt een heel aardige familie! Maar ik was wel vaak alleen, ze moesten werken of hadden school, en mijn zus moest paardrijden... Maar dan ging ik mee naar de winkel van mijn tante, dat is in het centrum van de stad. Dan kon ik wat rondlopen op  "La Plaza Principal". Het is echt een mooie stad! Ik heb ook "El Cristo de la Concordia" beklommen, samen met een Belgische AFS-er van Cochabamba. El Cristo is een grote Jezus op een berg, 33m, een per levensjaar van Jezus (Deze is groter dan die in Rio en Lissabon) Het was echt tof! Ik heb daar ook een manifestatie meegemaakt, omdat Evo Morales (de president) de prive-scholen publiek wilt maken...

blog1


Ik heb heel de week ook Spaans gebabbeld, en het is echt verbeterd! (Mijn Nederlands daarentegen!)

Nu ben ik terug in La Paz. Vandaag voor de verandering terug naar school geweest, in het begin van de week was het geen, want er zijn blokkades... Er zijn momenteel echt wa problemen hier in Bolivia. Ik denk zelfs dat ze Evo willen afzetten! In de stad staan soms militairen met traangaskannonnen en al! Er is ook weinig vervoer,... naar het schijnt zijn er in het centrum van de stad echt rellen bezig, daar blijven we dus toch maar weg!
In de buurt van Oruro is het ook het een en het ander! Daar is een kleine burgeroorlog bezig tussen mijnwerkers! Er zijn al 24 doden en veel gewonden... Ik weet niet helemaal hoe de vork in de steel zit, maar ik denk dat er een nieuwe mijn gevonden is, en er zijn dus problemen tussen 2 companieen... Maar mijn Spaans is nog niet zo ver gevorderd om die dingen te begrijpen, als ik iets meer weet vertel ik het wel!
Geen zorgen, ik zit hier volledig veilig!
Groetjes en tot de volgende!

23:12 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-08-06

ONS TESS HANGT IN DE LUCHT...

't Is gelukt: ze zit in de vlieger! Na een kleine hindernis: iedereen ging vlot door, maar Tess had geen 'instapkaart'... en kwam dus terug! Efkes verschieten, maar de kaart zat bij iemand anders! OEF! Nu nog afwachten of haar bugeltje mee mocht als handbagage...
Ik heb hier nog alles eens bekeken: ze komt morgen (4/8) om 18u30 onze tijd toe in Santa Cruz, waar ze nog een paar dagen blijft voor ze naar La Paz vliegt. Ze zit tot daar dan al zo'n 22 uur in het vliegtuig en zal zo'n 8 uur wachtend doorbrengen....


Een jaar lijkt ons nu verschrikkelijk lang... we zitten hier thuis met een serieus 'dipje'.....


(Carine)

13:59 Gepost door in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |