26-01-07

 REIS+SANTA CRUZ

Vanuit Vallegrande zijn we La Higuerra gaan bezoeken (in totaal  5 uur in een taxi  met 7 personen op een ongeasfalteerde bergweg... Aangenaam reizen is anders!) Dat is het dorp waar Che Guevara is vermoord. Het dorp zelf is superklein en op alle muren staat het gezicht van Che in grafiti. We hebben het museum bezocht en ook een man ontmoet die Che Guevara gekend heeft en zijn verhaal heeft gedaan. Voor de rest viel er in die dorpen niet veel te beleven en zijn we teruggekeerd naar Santa Cruz om vandaar door te reizen naar de Jezuieten missieposten.

DSCN4298


Eerst zijn we naar San Jose de Chiquitos gegaan. We gingen in trein, de eerste keer dat ik een trein zag in Bolivia, dat gebruiken ze hier echt niet veel. De bus gaat trouwens ook sneller (en is duurder...) Het was een lange en onconfortabele rit (zoals meestal in Bolivia) In San Jose hebben we de kerken bezocht (vier op een rij) en die waren echt de moeite! We hebben ook en misviering bijgewoond, wel mooi met live-muziek (viool en gitaren). En dan zijn we kip met frieten gaan eten voor 6 Bolivianos (das dus 60 eurocent...). (De frieten zijn niet zo lekker als in Belgie maar toch ook niet slecht zenne!)
Van San Ignacio zijn we met de bus doorgegaan naar San Ignacio De Velasco. (Onderweg vanuit de bus ook de kerk van San Miguel gezien, heel mooi!) In San Ignacio eerst slaapplaats gaan zoeken en dan (in mototai's, want het is daar warm!) gaan eten op de plaza. Weer een mooie kerk gezien (maar we konden er niet in...). In de namiddag zijn we in een ander hotel gaan zwemmen, zaaalig!
Van San Ignacio door naar San Ramon met de bus. De vriendin en een zus zijn toen terggekeerd naar La Paz, dus we bleven nog met 4 over. We kwamen aan in San Ramon rond 2 uur s nachts en hebben gelukkig nog een slaapplaats gevonden (wel vuil en maar een kamer voor 3 maar we hadden slaapplaats!) Daar was niks speciaals, de volgende dag hebben we een bus gepakt naar Trinidad. Voor die bus konden we geen plaatsen reserveren, want die kwam van ergens anders door, dus s avonds goed op tijd aan de kant van de weg gaan staan en daar dan een bus tegengehouden. We hadden gelukkig ook nog zitplaatsen. In Trinidad rond 4 uur aangekomen, te laat voor een hotel en te vroeg om Gytha op te bellen (Belgische van AFS die dus in Trinidad woont) Dus hebben we nog een paar uurtjes in de terminal geslapen. Dan zijn ze ons komen ophalen en hebben we heerlijk ontbeten bij Gythe thuis. Daarna gaan uitrusten in het huis van mensen die uitstappen organiseren op rio Ibare. Daar zijn we dan met hen 3 dagen naartoe gegaan. 5 uur in een bootje, genieten van het uitzicht!

DSCN4573


Dan aangekomen in een huis in de jungle (huis zonder muren, alleen een dak van palmbladeren, heel tof) Daar hebben we 2 nachten in geslapen in tentjes. We hebben een wandeling in de jungle gemaakt en gaan zwemmen in de rivier (om ons te wassen zogezegd). Onze gids heeft gevist op een kaaiman met een groot stuk vlees, dus die hebben we ook weer gezien en van heel dichtbij! (daar komen nog foto's van, even geduld...) Voor de rest lekker geluierd in hangmatten, veel gegeten en nog nooit in mijn leven zoveel muggenbeten gehad! 's Ochtends hebben we nog een groep aapjes zien passeren en daarna onze reis terug. Heel de tijd vanvoor op het bootje gezeten en dus goed verbrand aangekomen!! (Geen nood, de dag erna was het al bruin...)
In Trinidad zijn we naar een meer geweest om te zwemmen en te eten. Ons goe geamuseerd en daarna een boze telefoon gekregen van Mario want ik had niets laten horen (dat was dus heel dom!) En daarmee was onze reis afgelopen en hebben we voor de laatste keer een bus genomen, terug naar Santa Cruz.
Weer heel vroeg aangekomen en dan nog eerst salteña's gaan eten voor ik terugging (met een klein hartje) naar huis. Daar mij verontschuldigd, want ze waren echt ongerust geweest (ook omdat heel Bolivia weer op zen kop stond, blokkades en rellen...) Maar alles is al weer ok.
De volgende dag met mijn ouders in het zwembad gezeten, mijn mama bommetje in het water aant doen en ze heeft van die kleine plastieke visjes gekocht waar ze dan water mee zit te spuiten...
Dan ben ik gaan informeren voor mijn universiteit (mijn ouders hebben geen tijd, ze hebben nu veel werk met hun begrijf...) In februari begin ik, ik ga sociologie studeren. Ik ben dan ook gaan zien voor dat orkest, daar ben ik ondertussen mee begonnen en het is wel plezant, het zijn toffe mensen. 
Ik heb ook met de AFS-ers van Santa Cruz cuñape's gemaakt (iets typisch Boliviaans met kaas, heerlijk) en we zijn ook naar een tweedehandsmarkt gegaan.
Ik zit bijna halfweg mijn jaar, dat doet wel raar! Het gaat ongelofelijk snel hier!

Voor de rest:
- De stad is wel mooi, maar als meisje kunt ge hier niet rustig over straat lopen.
- De mensen van Santa Cruz hebben een vreemd dialect, ze praten zonder s achteraan en ik moet dus altijd heel goed luisteren anders versta ik ze niet! De mensen van Santa Cruz noemen Camba, en de mensen van La Paz zijn Colla. Dus iedereen die met s praat (zoals ik) is Colla. (en als ze dat tegen u zeggen ist meestal geen compliment...)
- Tegenwoordig zie je in heel Bolivia cafetjes met een Stella Artois uithangbord of zelfs parasollen ervan! Dat was wel grappig om te zien de eerste keer!
- Ik heb zin in't frietkot!

21:46 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.