21-02-07

CARNAVAL IN ORURO!

Mijn vakantie in La Paz heeft deugd gedaan! ik ben vooral veel weggeweest met de AFS-ers. (salteña's gaan eten, filmkes kijken, poker-en pizza avond...) In La Paz is het vrij koud, maar dat houdt die waterballongevechten niet tegen! Veilig over straat lopen was er dus niet bij deze keer. Ik heb ook mijn mama geholpen met het huis te kuisen want ze had het in haar rug. s'Avonds mee in mijn mama haar bed gelegen en tv gekeken en wat gebabbeld (en pizza besteld). En bijna elke middag zijn we samen gaan eten in een restaurantje, want thuis hadden we niks meer behalve ons bed en de TV. Dat was dus allemaal wel gezellig.
We (Iris, Charlotte, Per en ik) zijn ook Tiwanaku gaan bezoeken, de ruïnes van een pre-inca stad. Dat was ook de moeite! Veel fotokes getrokken. s'Middags picnic met al ons zelfgekocht eten (en koekjes in hartvorm want het was valentijn )


Dan zijn we met AFS naar het carnaval van Oruro gegaan, een reisje voor 3 dagen. Iedereen was goed voorbereid, schuimspuitbussen, waterpistolen en - ballonnen. Maar het was dus moeilijk om te wachten tot in Oruro voor die te gebruiken, in de terminal was ik al helemaal wit van het schuim... Daarna in de bus werd het nog erger. Toen we aankwamen in Oruro was heel de bus wit en al ons schuim al op...

                                    o1jpg


Dan in oruro naar onze slaapplaats, een zaaltje waar we dan sliepen op de grond met enkel een slaapzak. Vrijdag zijn we nog naar de plaza gegaan, en de sfeer zat er al goed in! Er was 1 bandje dat voordurend rond de plaza liep. Als het dan "stil" was waren er altijd wel groepen mensen die begonnen te zingen (wij ook; Vlaamse klassiekers klonken over het plein!). Om 12 uur 's nachts stond het bandje op een balkon en speelde het "Viva mi patria Bolivia" (leve mijn vaderland Bolivia), alle mensen zongen uitbundig mee. Zaterdag was het de entrada, wij hadden plaatsen op de plaza (er stonden overal tribunes langs de weg). Het was echt fantastisch!!! Allemaal dansgroepen van die traditionele dansen met elk hun band, superknappe kostuums, echt ambiance!! Dan waren er natuurlijk ook nog de waterballonnen, een "oorlog" tussen de twee kanten van de weg, ja ik was nat! (ondanks de regenponcho's). In de late namiddag heb ik ook meegespeeld in zo een band (van caporales) Ik had een trompet gevraagd aan een van die mannen en was dus efkes aan het meespelen in de stoet. Best wel grappig, ze  hebben me zelfs hun kaartje gegeven en mijn nummer gevraagd!! Nog wat later heb ik zelfs even trombone gespeeld, maar dat ging niet zo geweldig... toen we naar buiten gingen hebben ze me wel bestolen, ik ben mijn portefeuille kwijt. Gelukkig niks belangrijks er in! Ik was ook niet de enige, ongeveer 7 mensen van AFS zijn bestolen... ik had nog geluk, had mijn camera niet meegenomen (wegwerpcamera's gekocht en die heb ik nog!). Veel gebruikte techniek was schuim in de ogen spuiten... Maar dat kon ons reisje niet bederven. Het was echt geweldig om te zien allemaal, zoiets kunt ge u in België niet voorstellen! Er waren trouwens meer dan een miljoen mensen zeggen ze, en Oruro is echt maar iets klein!! Zeker de moeite dus, allen daar heen!  
De volgende dag weer op mijn eentje teruggereisd naar Santa Cruz, met het vliegtuig want de wegen zijn nog steeds kapot... hier direct gaan slapen, had een beetje rust nodig!

De meubels zijn allemaal aangekomen!
De volgende dag ben ik met mijn mama naar familie gegaan. Carnaval is nog niet gedaan, dus ook daar was het feest. Hier in Santa Cruz wordt het water vervangen door verf, dat wist ik dus niet... Mijn haar was blauw en mijn gezicht en kleren helemaal roos! Dat gaat er dus niet uit, kleren voor de vuilbak en mijn gezicht heeft nog steeds een roze schijn  !
Ik dacht dat vandaag mijn unif zou beginnen maar ik heb me vergist, nog vakantie tot 1 maart... Dat is dus 4 maand vakantie dat ik heb gehad, wel een bekke veel, de unif mag gaan beginnen!!

17:02 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

03-02-07

ALASITAS

Ik zit nu in La Paz en ben aan het genieten van mijn laatste vakantie! Ik ben op men eentje vertrokken vanuit Santa Cruz eerst met het vliegtuig naar Cochabamba want het had enorm veel geregend en de wegen waren dus slecht... Daar 1 nacht blijven logeren bij een tante en dan door met de bus naar La Paz (want ik kan het toch moeilijk nissen)! Hier logeer ik gewoon thuis, mijn mama is hier ook om de verhuis nog verder te regelen (in Santa Cruz hebben we nog steeds alleen maar matrassen...) 
Het is hier nu het feest van de Alassitas, ze verkopen alles in miniatuur. Het is de bedoeling dat je dingen koopt die je in dit jaar dan wilt krijgen... En als ik zeg alles dan bedoel ik ook echt ALLES! Het gaat van auto's tot keukens, etenswaren, WC-papier, huisjes, kippen (voor als ge een lief wilt), geld (Bolivianos, dollars, euros...), rijbewijzen, paspoorten, diplomas,... En ook een Ekek'o  een dik manneke met een sigaret in zijn mond dat een God voorstelt met allemaal van die voorwerpjes. Het is echt tof om naartoe te gaan en er loopt ook enorm veel volk rond!

04blog


Hier in La Paz voel je ondertussen ook al dat het bijna carnaval is. Overal op straat staan mensen met waterballonekes voorbijgangers te bekogelen. Ik blijf hier tot carnaval, dan gaan we met AFS La Paz naar Oruro, daar is het groot feest! We gaan voor drie dagen, ik kijk er al naar uit!
Daarna keer ik terug naar  Santa Cruz om naar de unif te gaan. We hebben thuis ook en nieuwe empleada (meid). Ze is de jongere zus van Francisca (onze meid van La Paz, nu zijn die dus samen in SC) Ik schat ze 13 jaar ongeveer, dus dat doet verschrikkelijk raar om zo een jong meisje in huis te zien werken... Maar hier in Bolivia is dat niet ongebruikelijk, er zijn veel kinderen die schoenen poetsen op straat of heel de dag in een busje bestemmingen zitten te roepen. Dan sta je toch even stil hoe goed wij het hebben...

 

17:05 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |