28-06-07

 IK HEB EEN BROER !!!

Hallo allemaal!
De laatste tijd begin ik steeds meer te voelen dat mijn terugkeer dichtbij komt. Ik heb mijn laatste concert met het orkest meeggespeeld en dit leek een beetje op mijn eerste afscheid. Dat deed echt raar, alle mensen die vragen wanneer ik vertrek en of ik nog terugkom daarna....

Gisteren is mijn gastbroer teruggekeerd van zijn uitwisselingsjaar in de VS. Ik heb hem ook zien vertrekken een van de eerste dagen dat ik hier in bolivia was, dus het was best wel vreemd om hem terug te zien. Wij dus met zen allen naar de luchthaven hem gaan opwachten, dan naar huis (ontbijten), familie gaan bezoeken, uit gaan eten en toen moesten mijn ouders weer gaan werken en ben ik met broer en zus gaan shoppen en naar de kapper geweest (ik heb mn haar niet laten knippen deze keer). Zijn uitwisseling zit er dus op... (Hij heeft trouwens een goed jaar gehad) En ik heb voor de eerste keer in mn leven een broer! Het deed wel raar om hem op de vlieghaven op te wachten en mijn familie hem te zien verwelkomen. Op diene moment wou ik ook bij mijn (echte)familie zijn....

Ik denk dat ondertussen mijn lessen op de unif ook gedaan zijn, dus nu is de vakantie ook oficieel begonnen (de laatste tijd ging ik niet meer regelmatig, mijn papa vroeg of ik vervroegd verlof had gepakt)

Volgende week woensdag vertrek ik naar Brazilie!!! Ik kijk er al naar uit! En daarna zijn het minder dan 2 weken voor ik naar Belgie vertrek....

17:13 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-06-07

"BESLUIT"

Ik weet dat het een beetje te snel is, maar ik schrijf nu al een besluit... Volgende maand ben ik al weer in Belgie, dus ik vond het toch tijd om eens stil te staan bij enkele dingen. Dit wil niet zeggen dat ik hierna niets meer van me zal laten weten op deze blog!

 

FAMILIE

Ik heb heel veel geluk gehad met mijn familie, ze hebben me enorm goed opgevangen en opgenomen als een echt lid van het gezin. Ik kan jullie wel zeggen dat leven in een gastgezin niet altijd even makkelijk is, vooral in het begin wanneer je nog niet weet wat de "regels" zijn en waar zij belang aan hechten....
Mijn ouders hebben hun eigen bedrijf en werken dus veel... Ze komen wel elke dag naar huis om samen middag-eten te eten. Ze babbelen heel veel en "rustig thuis zijn" bestaat niet, behalve dan de 20 minuten siesta.... Ze laten me ook voelen dat ze het leuk vinden dat ik bij hun ben. Vooral mijn papa, hij pakt me soms vast en zegt dat hij me gaat missen als ik weer in Belgie ben. Dat geeft me echt een goed gevoel. Mijn mama is heel lief, praat graag en als ze om een of andere reden laat thuiskomt en ik lig al in mijn bed dan komt ze mn kamer binnen om een babbeltje te doen. Ze zijn geïnteresseerd in de dingen die ik doe (binnenkort heb ik concert met het orkest en dat willen ze voor geen geld missen!) Ze zijn mijn echte 2de familie!
Zondag is het zowat familiedag, dan gaan we meestal in de ochtend naar mijn zus haar paardrijden kijken om daarna uit te gaan eten (want zondag zijn er geen empleadas) of soms koken ze zelf. 's Avonds komt dan de familie (nonkel tante neven nichten....) en is het regelmatig BBQ.

Dan is er nog Daniela, mijn zus. Haar zie ik wel vaker dan mijn ouders. Ze is even oud als ik en ik denk dat ik kan zeggen dat ze op zowat elk vlak mijn tegengestelde is. Dat maakt het soms wel wat moeilijker, we hebben periodes gehad dat we heel goed overeen kwamen en veel samen deden, maar meestal hadden we elk ons leventje naast elkaar....

Mijn broer Roberto ken ik niet, hij komt de 27ste terug van de VS.....

 

VRIENDEN

Toen ik nog in La Paz woonde waren mijn vrienden vooral AFS-ers. En we hebben samen veel meegemaakt  Op school had ik wel enkele Boliviaanse vrienden maar niemand die ik echt zal missen.

Hier in Santa Cruz is dat niet zo, ik ken de mensen van AFS niet heel goed, ik ga nooit weg met hen. Maar op de unif en in het orkest heb ik wel Boliviaanse vrienden gemaakt.


TAAL

Spaans.... heb ik in het begin wreed mee gesukkeld eigenlijk. Ik verstond niets en kon zelf ook niets zeggen.... Maar al doende leert met en nu spreek ik dus vloeiend Spaans  (Ben ook Harry Potter aant lezen om het nog wat te verbeteren)

En nu moet ik soms nadenken over Nederlandse woorden, echt grappig!

 

LA PAZ/SANTA CRUZ

Zoals jullie weten ben ik in de helft van mijn jaar van stad veranderd. Deze 2 steden lijken wel van 2 verschillende landen.
La Paz is de hoogste hoofdstad ter wereld en echt een fantastische stad!!! Overal waar je gaat heb je machtige uitzichten en boven de stad zie je de inmense Illimani met de besneeuwde toppen. De stad is enorm druk en je ziet er veel indiaans volk. Het is er vrij koud en de mensen zijn gesloten.

Santa Cruz is tropisch en dat merk je ook aan de mensen, die zijn heel open. De stad is opgebouwd in ringen rond het centrum. Er is veel te doen, de mensen gaan hier veel uit (en 's nachts kunt ge in T-shirtje rondlopen, geen probleem!)

De mensen uit Santa Cruz noemen Camba, die uit La Paz (en Potosi, Oruro,...) zijn colla en deze groepen hebben problemen met elkaar. Vooral hier in Santa Cruz is dat hard te merken, er is heel veel racisme. Santa Cruz is een groeiende stad op vele vlakken. Daarom willen ze autonomie. Er wonen nu bijna 1,5 miljoen mensen en dat aantal blijft stijgen.Ook op economisch vlak is Santa Cruz belangrijk voor het hele land. Veel mensen uit de bergen verhuizen naar Santa Cruz om werk te zoeken.  
 

Ik ben blij dat ik in de 2 steden heb gewoond, zo heb ik een vollediger beeld kunnen vormen van Bolivia. Maar als de mensen me vragen welke stad ik verkies, is het toch La Paz.

 

MUZIEK

Regeaton en cumbia hoor je altijd in de straten en in discotheken. In het begin vond ik dat allemaal maar niks, maar heb het toch een beetje leren aprecieren. Hoewel ik in de auto zitten en 1000 keer hetzelfde rondje rijden met de regeaton vollen bak toch nog steeds maar niks vind. Maar ieder zijn eigen bezigheden he.

Dan is er natuurlijk ook nog de folklorische muziek, waar ik persoonlijk wel fan van ben. En dat is ook wat ik leer op charango. Het carnaval van oruro zal ik nooit vergeten! En dat brengt ons bij.....

 

REIZEN

Dat heb ik toch veel gedaan dit jaar! Er zijn 9 departamenten in Bolivia, ik ken er 8. Dus behalve La Paz en Santa Cruz ken ik ook Cochabamba en Chapare (met mijn familie), Rurrenabaque (met school) Sucre en Tarabuco, Potosi, Tarija, Trinidad (met vrienden) , het Titicaca-meer, Salar de Uyuni, Oruro (met AFS).  Dus ik kan wel zeggen dat ik Bolivia gezien heb, en nu nog naar het buitenland met mijn familie!

 

ETEN

Heel veel lekkere typische dingen zoals salteña's, empanada's, cuñapé, tucumana,.... En er is heel veel en goeiekoop fruit.

 

VERANDERD

Ben ik veranderd? Uiterlijk niet veel denk ik, volgens mijn mama en zus ben ik wel een beetje verdikt. (Maar mijn papa voegde er aan toe dat dat toch zeer weinig is in vergelijking met hoe veel ik gegeten heb  ) (Ik ben ondertussen weer naar de kapper geweest dus mijn haar is niet meer zó lang  )

Maar volgende maand sta ik weer in Belgie en kunnen jullie er zelf over oordelen!

Innerlijk... ik weet het eigenlijk niet.... Ik denk niet dat ik heel veel veranderd ben, ik zal sommige dingen wel anders bekijken maar dat is echt moeilijk om over mezelf te zeggen....

 

BOLIVIA

Bolivia is een geweldig land, ik heb geen seconde spijt gehad over mijn keuze! Hier is alles te vinden; warm, koud, bergen, amazone, rustige en koloniale steden, maar ook grote drukke steden en La Paz (een echt mierennest).... Een prachtige natuur! (ik denk hierbij aan het zoutmeer, het Titicaca-meer, chapare-gebied, Rurrenabaque,....)

Het is ook een interessant land op politiek vlak. Ik weet het, ik heb het er nooit over gehad maar dat komt omdat ik het zelf niet helemaal begrijp.... Er zijn ongelooflijk veel problemen. Evo Morales is president (de eerst inheemse president in Bolivia) en hij heeft veel dingen veranderd. De mensen hier in Santa Cruz haten hem en laten dat zeer goed merken. (Evo denkt meer aan de inheemse bevolking,...)
Nu zijn er bijvoorbeeld problemen met de gas. Wat is het probleem? Er is gewoon geen gas! De mensen zitten zonder, en dat terwijl Bolivia een gas-producerend land is! Als ik het goed heb begrepen zijn er gewoon geen middelen voor de exploitatie (als dat woor juist is?!) Nu zal er dus gas geimporteerd worden uit Peru!

Er is hier een enorm contrast tussen arm en rijk. De rijke mensen hebben echt alles, grote huizen dag en nacht beschermd door security. Of ze wonen in een condominium waar ze een groot zwembad, tennisvelden,... hebben. Hun kinderen hebben vanaf hun 16de een eigen chique wagen waar ze zonder rijbewijs onverantwoordelijk mee rondcrossen. Ze gaan naar de privé school/universiteit.
De armen hebben niks. Zij poetsen schoenen op straat (kost 1 BOL=10 eurocent) of de vrouwen worden empleadas. Zij gaan naar de staats scholen, unif is er voor hen meestal niet bij. Bij ons thuis werkt er bijvoorbeeld een meisje van 14, zij gaat niet naar school.
Ik zit nu in een staatsuniversiteit, het verschil tussen de mensen van mijn unif en de unif van mijn zus is heel duidelijk te zien!

 

Goed, dit is het zo een beetje denk ik. Ik heb al een onvergetelijk jaar gehad (maar het is nog niet gedaan!) Ik zal Bolivia missen, ik kom zeker nog terug, maar dat zal nooit hetzelfde zijn. Hier wonen is een totaal andere ervaring dan op vakantie gaan. Dat wil niet zeggen dat ik het altijd even makkelijk heb gehad, er zijn ook mindere momenten geweest (die ik hier nooit beschreven heb, ik weet het, maar het is nu eenmaal makkelijker om de plezante dingen neer te schrijven  ) Hoewel ik het nooit écht moeilijk heb gehad. Ik heb nooit veel heimwee gehad. Mijn moeilijkste periode was toen ik net verhuisd was naar Santa Cruz en ik niets en niemand kende en die avond was het nieuwjaar... daar stond ik dan.... Het zal raar doen om weer in Belgie te staan en me te her-aanpassen! (Maar veel tijd om daar over te piekeren in Belgie zal ik niet hebben, op 1 augustus begint mijn vakantiewerk!  )
Groetjes en tot binnekort!

18:06 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-06-07

 PLANNEN

Mijn tijd hier begint serieus te korten, en dat doet raar.... Maar ik  heb nog fantastische plannen : Ik ga naar Brazilie reizen met mijn familie!!! Roberto (mijn broer die nu nog in de VS zit) komt terug eind-juni en dan vertrekken we met zen allen naar Recife, in her Noord-oosten van Brazilie. (En het zal voor de verandering een echte strandvakantie worden denk ik, mijn familie kennende). Ik kijk er echt naar uit!

Binnenkort hebben we weer concerten met het orkest, das dus ook plezant.

En ik ben nog mensen tegengekomen die in La Paz in mijn klas zaten. Die zijn ook verhuisd naar hier. Ik ben samen met Ignacio de kathedraaltoren gaan beklimmen (mooi uitzicht over de stad), we zijn iets gaan drinken en hebben een museum bezocht (jaja, culturele namiddag!)

En ik heb ontdekt dat matroesjkas hier op TV is! Elke zaterdagavond en ze hebben niet int Spaans overgesproken (zoals ze bij bijna alles doen), 't is int plat Antwerps!

Ik ben er mee door, hop naar de charango les!

22:09 Gepost door | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |